!DOCTYPE html> Κρουστικά κύματα

Ανδρολογικές παθήσεις

Κρουστικά κύματα


 • Τι ειναι τα κρουστικα κυματα;
 • Να κανω θεραπεια με κρουστικα κυματα;
 • Πλεονεκτηματα των κρουστικων κυματων
 • Ουρολογικες εφαρμογες των κρουστικων κυματων
 • Ποσο κοστιζει η θεραπεια με κρουστικα κυματα
 • Βιβλιογραφια για κρουστικα κυματα
.

Τα τελευταία 20 χρόνια έχει γίνει μεγάλη πρόοδος στην κατανόηση και αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας. Οι περισσότεροι ασθενείς ανταποκρίνονται καλά στις υπάρχουσες αγωγές με χάπια ή ενδοπεϊκές ενέσεις πριν τη σεξουαλική επαφή, όμως το υποκείμενο αίτιο της στυτικής δυσλειτουργίας δεν θεραπεύεται, ούτε βελτιώνονται οι αυθόρμητες στύσεις. Υπάρχει λοιπόν η ανάγκη για μια θεραπευτική μέθοδο με αποτέλεσμα διαρκείας στην αυθόρμητη στυτική λειτουργία. Πρόσφατα μια πολύ υποσχόμενη μέθοδος εισάχθηκε: η θεραπεία με κρουστικά κύματα χαμηλής έντασης.

Τα κρουστικά κύματα είναι εστιασμένα ακουστικά κύματα τα οποία μεταφέρουν ενέργεια διαμέσου ενός συστήματος μετάδοσης. Όταν τα κρουστικά κύματα εφαρμόζονται σε έναν ιστό λειτουργούν ως παροδικές μικρο-μηχανικές δυνάμεις με ποικίλα βιολογικά αποτελέσματα. Τα κρουστικά κύματα έχουν δοκιμαστεί και εφαρμοστεί σε διάφορες κλινικές πράξεις. Τα υψηλής έντασης χρησιμοποιούνται στην εξωσωματική λιθοτριψία, τα μέσης έντασης έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και χρησιμοποιούνται στη φυσιοθεραπεία, ενώ τα χαμηλής έντασης την ιδιότητα να δημιουργούν νέα αιμοφόρα αγγεία και χρησιμοποιούνται στην περιφερική νευροπάθεια και στην ισχαιμία του μυοκαρδίου. Από αυτή την τελευταία ιδιότητα προέκυψε η ιδέα ότι τα κρουστικά κύματα μπορούν να δημιουργήσουν νέα αγγεία και να βελτιώσουν τη ροή αίματος στο πέος, η οποία τεκμηριώθηκε τόσο από εργαστηριακές όσο και από κλινικές μελέτες.

Η Dornier MedTech με έδρα στο Μόναχο (Γερμανία) είναι μια εταιρία ιατρικών μηχανημάτων γνωστή για τις πρωτοποριακές τεχνολογίες της και τις επαναστατικές θεραπείες στην ουρολογία. H Dornier περηφανεύεται για της υψηλής τεχνολογίας μηχανήματά της, τα οποία προκύπτουν από μια μεγάλη ιστορία καινοτομίας, υπεροχής και επιχειρηματικότητας. Η επιτυχία της Dornier οφείλεται σε ανθρώπους με εφευρετικό πνεύμα. Η εταιρία ιδρύθηκε από τον Claude Dornier, ο οποίος γεννήθηκε στη Βαυαρία το 1884 και το 1907 αποφοίτησε από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου. Εργαζόμενος ως επιστημονικός σύμβουλος, ξεκίνησε να ασχολείται με βασική έρευνα και σχεδιασμό. Τα αρχικά του σχέδια ήταν η θεμέλιος λίθος της εξέλιξης των μεταλλικών αεροσκαφών. Κατά την έρευνα της ομάδας του Dornier στην αεροδιαστημική τεχνολογία, ανακαλύφτηκε ένα προηγουμένως ανεξήγητο φαινόμενο. Σκασίματα εμφανιζόντουσαν στην επιφάνεια των αεροπλάνων καθώς αυτά προσέγγιζαν το φράγμα του ήχου, γεγονός που οφειλόταν στο κρουστικό κύμα που δημιουργούνταν μπροστά από σταγονίτσα υγρασίας. Αυτό το εύρημα σε συνδυασμό με τη στενή συνεργασία νοσοκομείων και των εργαστηρίων Dornier, οδήγησε στην ανακάλυψη από την εταιρία της εξωσωματικής λιθοτριψίας με κρουστικά κύματα. Από τότε εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν θεραπευτεί με τη χρήση αυτής της ανακάλυψης της Dornier.

Ο ουρολόγος ανδρολόγος Αντώνης Λογοθέτης χρησιμοποιεί το AriesED της Dornier, το οποίο προσφέρει απαράμιλλη αποτελεσματικότητα στην καλύτερη αναλογία ποιότητας-τιμής.

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ

Οι ασθενείς που ωφελούνται περισσότερο από τη θεραπεία με κρουστικά κύματα είναι αυτοί με στυτική δυσλειτουργία αγγειακής αιτιολογίας. Πρόκειται για ανθρώπους με σακχαρώδη διαβήτη, υψηλή χοληστερίνη και τριγλυκερίδια, αρτηριοσκλήρυνση και μεταβολικό σύνδρομο. Μπορεί να είναι παχύσαρκοι ή και με καρδιακά προβλήματα. Όλοι αυτοί έχουν στυτική δυσλειτουργία επειδή τα αγγεία τους είναι σε κακή κατάσταση. Τα κρουστικά κύματα έρχονται να δώσουν λύση σε αυτές τις περιπτώσεις. Ασθενείς με ψυχογενή, ορμονική ή νευρολογική στυτική δυσλειτουργία δεν είναι υποψήφιοι για θεραπεία με κρουστικά κύματα. Ασθενείς με στυτική δυσλειτουργία μετά από ριζική προστατεκτομή, μπορεί να ωφεληθούν από τη θεραπεία με κρουστικά κύματα, εάν και εφόσον έχει γίνει διατήρηση του νευραγγειακού δεματίου κατά τη διάρκεια της ριζικής προστατεκτομής.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ

Η όλη διαδικασία γίνεται στο ιατρείο και είναι ανώδυνη και χωρίς επιπλοκές. Ο ασθενής ξαπλώνει και με τη χρήση άφθονου τζελ, η κεφαλή του μηχανήματος εφαρμόζεται σε διάφορα σημεία του πέους. Ο αριθμός, η ένταση και η συχνότητα των κτυπημάτων διαφέρει ανάλογα με το πρωτόκολλο που θα χρησιμοποιηθεί. Η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου 20 λεπτά. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο κύρια πρωτόκολλα. Στο ένα γίνονται δύο συνεδρίες των 1500 κτυπημάτων την εβδομάδα για τρεις εβδομάδες, διακοπή για τρεις εβδομάδες και μετά επανάληψη για άλλες τρεις. Στο άλλο πρωτόκολλο γίνεται μία συνεδρία των 5000 κτυπημάτων την εβδομάδα για έξι εβδομάδες.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Οι μελέτες που έχουν γίνει δείχνουν ότι το 70 με 80% των ασθενών ανταποκρίνονται στη θεραπεία με κρουστικά κύματα. Τα αποτελέσματα φαίνονται ήδη στις πρώτες δύο εβδομάδες από την έναρξη της θεραπείας και τα οφέλη έχει αποδειχτεί ότι κρατούν για χρόνια. Είναι πολύ σημαντικό ότι από τη θεραπεία με κρουστικά κύματα ωφελούνται και ασθενείς στους οποίους τα φάρμακα από το στόμα δεν είχαν αποτέλεσμα.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Η χρήση κρουστικών κυμάτων είναι αυτή τη στιγμή η μόνη πραγματική θεραπεία για τη στυτική δυσλειτουργία, με την έννοια ότι είναι η μόνη μέθοδος η οποία αντιμετωπίζει τα πραγματικά αίτια του προβλήματος και όχι μόνο τα συμπτώματα. Είναι ανώδυνη και μη επεμβατική, και ο ασθενής απαλλάσσεται από χάπια, ενέσεις και αντλίες κενού. Η στύση και η σεξουαλική πράξη γίνονται πλέον αυθόρμητα και φυσικά, χωρίς ντροπιαστικές διακοπές και προετοιμασίες. Η λύση είναι διακριτική και παραμένει ανάμεσα στον ασθενή και το γιατρό του. Επίσης ο ασθενής απαλλάσσεται από το οικονομικό βάρος του να παίρνει μια ζωή φάρμακα υψηλού κόστους, το οποία δεν δικαιολογούνται από τα ταμεία και τα οποία δεν θεραπεύουν πραγματικά.

ΕΥΚΟΛΙΑ

Η όλη διαδικασία γίνεται εύκολα στο ουρολογικό ιατρείο και διαρκεί μόνο 20 λεπτά. Η μέθοδος είναι ανώδυνη, μη επεμβατική, χωρίς ουλές, χωρίς παρενέργειες ή επιπλοκές.

ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟΤΗΤΑ

Η στύση που επιτυγχάνεται είναι αυθόρμητη και φυσική. Ο ασθενής δεν χρειάζεται κάποια αμήχανη διαδικασία πριν τη σεξουαλική επαφή, ούτε χρειάζεται να μοιραστεί με κάποιον ότι είναι σε θεραπεία.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα φάρμακα και οι ενέσεις για στυτική δυσλειτουργία δεν συνταγογραφούνται και δεν θεραπεύουν. Άρα το οικονομικό βάρος είναι μόνιμο και όχι προσωρινό όπως με τα κρουστικά κύματα.

ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Η θεραπεία με κρουστικά κύματα έχει εφαρμογή στη στυτική δυσλειτουργία αγγειακής αιτιολογίας με υψηλά ποσοστά επιτυχίας.

ΧΡΟΝΙΟΣ ΠΥΕΛΙΚΟΣ ΠΟΝΟΣ

Η θεραπεία με κρουστικά κύματα έχει δοκιμαστεί και εφαρμοστεί σε περιπτώσεις χρόνιας φλεγμονής και πόνου, όπως στη χρόνια μη βακτηριακή προστατίτιδα και χρόνιο πυελικό άλγος.

ΚΑΜΨΗ ΠΕΟΥΣ - PEYRONIE

Τα κρουστικά κύματα έχουν εφαρμογή στη νόσο Peyronie για τη μείωση του πόνου και της κάμψης που οφείλονται στην ινώδη πλάκα.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΚΡΟΥΣΤΙΚΑ ΚΥΜΑΤΑ

Το πρωτόκολλο θεραπείας με κρουστικά κύματα που χρησιμοποιείται είναι το εξής: ο ασθενής ξαπλώνει και με τη χρήση άφθονου τζελ η κεφαλή του μηχανήματος εφαρμόζεται σε διάφορα σημεία του πέους. Γίνονται συνολικά 1500 κτυπήματα ανά συνεδρία με συχνότητα 4Hz και πυκνότητα ενέργειας 0,096 mJ/mm2 . Γίνονται δύο συνεδρίες την εβδομάδα για τρεις εβδομάδες. Ακολουθεί παύση τριών εβδομάδων και μετά επανάληψη για άλλες τρεις εβδομάδες. Συνολικά γίνονται δώδεκα συνεδρίες. Εναλλακτικά μπορεί να εφαρμοστεί το βραχύ πρωτόκολλο, όπου γίνονται έξι εβδομαδιαίες συνεδρίες των 5000 χτυπημάτων με συχνότητα 8Hz και πυκνότητα ενέργειας 0,051 mJ/mm2. Ο ασθενής βλέπει αποτελέσματα από τις πρώτες κιόλας εβδομάδες.

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΜΕ ΚΡΟΥΣΤΙΚΑ ΚΥΜΑΤΑ

Το κόστος κάθε συνεδρίας με κρουστικά κύματα είναι εκατό ευρώ. Το συνολικό κόστος για δώδεκα συνεδρίες ανέρχεται στα χίλια διακόσια ευρώ αλλά δίνεται η δυνατότητα σημαντικής έκπτωσης στα χίλια από χίλια διακόσια ευρώ, εάν η συνολική θεραπεία προπληρωθεί. Στην περίπτωση που εφαρμόζεται το βραχύ πρωτόκολλο, το κόστος είναι διακόσια ευρώ ανά συνεδρία, αλλά το συνολικό κόστος δεν αλλάζει. Να σημειώσουμε ξανά ότι με αυτά τα χρήματα ο ασθενής θεραπεύεται από την στυτική δυσλειτουργία αγγειακής αιτιολογίας και δεν χρειάζεται να ξοδεύει χρήματα για μη συνταγογραφούμενα φάρμακα τα οποία διορθώνουν μόνο προσωρινά το σύμπτωμα.

Η ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΚΡΟΥΣΤΙΚΩΝ ΚΥΜΑΤΩΝ ΣΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΣΤΥΤΙΚΗΣ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΜΕΓΑΛΗ.

Τα κρουστικά κύματα δεν είναι κάτι καινούργιο στην ουρολογία. Οι ουρολόγοι τα χρησιμοποιούν εδώ και τριάντα χρόνια. Η αρχική εφαρμογή ξεκίνησε από τα κρουστικά κύματα υψηλής ενέργειας για τον κατακερματισμό λίθων του ουροποιητικού, αλλά μελέτες έχουν γίνει και σε άλλους τομείς της ουρολογίας όπως η θεραπεία του χρόνιου πυελικού πόνου και η κάμψη του πέους. H αντιφλεγμονώδης, αναλγητική, αγγειογενετική και θεραπευτική δράση των κρουστικών κυμάτων στους ιστούς είναι επιβεβαιωμένη από πολλές μελέτες. Όσο αφορά τη στυτική δυσλειτουργία, σήμερα διαθέτουμε αρκετές προοπτικές, τυχαιοποιημένες, διπλά τυφλές, έναντι placebo μελέτες, οι οποίες τεκμηριώνουν τη βελτίωση της στύσης των ασθενών τόσο κλινικά, όσο και αιμοδυναμικά. Η εφαρμογή αφορά ασθενείς με αγγειακής αιτιολογίας στυτική δυσλειτουργία και έχει αποτελεσματικότητα της τάξης του 70% με 80%. Έτσι τα κρουστικά κύματα έχουν βρει μία ακόμα θέση στο οπλοστάσιο του σύγχρονου ουρολόγου.

Αναλυτικά:
 1. Αρχική μελέτη
 2. Κρουστικά κύματα για καρδιά
 3. Χρήσεις στην ουρολογία
 4. Γενικές ενδείξεις
 5. Συνέδριο ISMST 2014
 6. Συνέδριο ISMST 2015
 7. Guidelines EAU 2105
 8. Βιβλιογραφία
 9. Βιβλιογραφία
 10. Βιβλιογραφία
 11. Βιβλιογραφία
 12. Μετά από ριζική προστατεκτομή
Για περισσότερες πληροφορίες, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον ανδρολόγο.